Percentage agrariërs met zonnepanelen

Duurzaamheid is een belangrijk segment geweest in de afgelopen jaren en veel bedrijven zijn daardoor ook duurzamer gaan ondernemen. Dit geldt dus ook voor veel agrariërs die de elektriciteit opwekken via groene stroom en hiermee willen besparen op de hoge kosten van energie. 

Het agrarische marktonderzoek bureau Prosu heeft een onderzoek verricht om te kijken hoeveel agrariërs zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Lees hieronder verder voor de resultaten. 

Percentage agrariërs met zonnepanelen

Het resultaat van het onderzoek

Volgens het onderzoek wordt er aangegeven dat 46 procent zonnepanelen heeft geplaatst om het bedrijf te voorzien van groene stroom. Tijdens half jaar durende onderzoek zijn 2800 agrarische bedrijven meegenomen als respondenten in het onderzoek. 

Dit onderzoek is representatief genoeg om een beeld te schetsen over zonnepanelen op agrarische bedrijven. Het onderzoek is gedaan vanuit het Nationale Agrarische Database en er is gekeken naar aanwezigheid van zonnepanelen. Voor zowel installaties op het dak als op de grond. 

Kalvermesterij neemt het voortouw

Wordt er gekeken naar welke soort agrarisch bedrijf bovenaan staat, dan worden de meeste zonnepanelen geplaatst bij kalvermesterij, met 61%. Op de tweede plaats staat de pluimveehouderij waarbij 57% van de bedrijven voorzien is van zonnepanelen.  

De meeste zonnepanelen worden op het dak geplaatst. Dit is namelijk gebleken uit de cijfers van zonnepanelen gemonteerd op de grond. Circa 2% geeft aan zonnepanelen te hebben op de grond. De grootste reden is hoogstwaarschijnlijk dat het teveel ruimte inneemt en deze ruimte praktischer gebruikt kan worden. Voor veel agrarische ondernemers werd dakrenovatie direct gekoppeld aan zonnepanelen plaatsen. 

Glastuinders blijven achter

Het percentage bij glastuinders is relatief lager. Hier geeft namelijk 63 procent van glastuinders aan dat het geen zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Wordt er gekeken naar deze forecast, dan kunnen we een verandering verwachten. Dit heeft allemaal te maken met de hoge energieprijzen en zal er een stijging in groene stroom komen, om kosten te kunnen besparen en volgens zonnepanelen.company het rendement van zonnepanelen te verhogen. 

Er zijn daarnaast ook steeds meer regelingen te vinden om het aantrekkelijk te maken om zonnepanelen te verkrijgen. Zodoende bij paardenhouders worden er diverse hulp aangeboden om panelen te aanschaffen. Veel bedrijven hebben moeite met het maken van de investering, omdat ze niet zeker zijn van een toekomst. 

Wil je zelf zonnepanelen leggen of klussen aan het huis, lees dan ook diy projecten aan huis

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meest gelezen