Hoe je je huis voordelig warm kan houden tijdens de winter

De winter is een tijd van kou, sneeuw en ijs. Dat betekent ook dat je meer energie nodig hebt om je huis warm en comfortabel te houden. Dat kan aardig in de kosten lopen. Gelukkig zijn er veel manieren om je huis beter te isoleren, zodat je minder warmte verliest en minder stookt. 

Hoe je je huis voordelig warm kan houden tijdens de winter

Tip 1: Voorkom dat er warme lucht ontsnapt

Een belangrijke eigenschap van warme lucht is dat deze opstijgt. Stijgende lucht zorgt ervoor dat daaronder als een soort zuignap koude lucht wordt aangetrokken. Met name in hoge ruimten, huizen met meerdere verdiepingen of kamers waar deuren of ramen openstaan, ontsnapt er veel warme lucht. Dit kun je voorkomen door deuren tussen twee kamers gesloten te houden. Heel belangrijk is ook voorkomen dat de warme lucht via het trapgat naar boven verdwijnt. Plaats eventueel beneden een deur voor het trapgat, zodat je veel energie kunt besparen en de warmte beneden houdt.

Een andere manier om te voorkomen dat er warme lucht ontsnapt, is door tochtgaten te dichten. Tochtgaten zijn kieren of spleten waar koude lucht naar binnen komt en warme lucht naar buiten gaat. Je kunt tochtgaten vinden door een kaars langs de randen van deuren, ramen en vloeren te houden. Als het vlammetje begint te flikkeren, is er in de buurt sprake van een tochtgat. Je kunt tochtgaten dichten met behulp van tochtstrips, kit of purschuim.

Tip 2: Sluit de gordijnen

Een simpele maar erg effectieve maatregel om de warmte vast te houden in huis, is het sluiten van de gordijnen. In de wintermaanden wordt het vroeg donker, dus kunnen de gordijnen ook op tijd dicht. De dichte gordijnen dienen als een extra isolatielaag en houden de warmte beter binnen. Zorg er hierbij wel voor dat de radiator niet achter het gordijn zit, anders verdwijnt alle warmte tussen het verwarmingselement en het raam.

Om meer warmte vast te houden kun je ook radiatorfolie achter de kachel aanbrengen. Daarmee gaat er minder warmte verloren. Zulke folie hoeft niets af te doen aan je interieur; je plaatst het achter de kachel en ziet er weinig tot niets van.

Tip 3: Maak gebruik van gebruikte warme lucht

Een andere manier om gebruik te maken van gratis warmte, is door gebruikte warme lucht te benutten. Denk bijvoorbeeld aan de oven of de droger. Als je de oven hebt gebruikt, laat hem dan openstaan zodat de warmte de keuken en kamer inkomt. Op deze manier wordt het een paar graden warmer zonder dat je extra energie hebt verbruikt. Hetzelfde geldt voor de droger. Als je de droger hebt gebruikt, laat hem dan openstaan zodat de warme lucht de wasruimte en de rest van het huis inkomt.

Tip 4: Verwarm een deel van het huis

Een laatste tip om je huis voordelig warm te houden, is door slechts een deel van het huis te verwarmen. Je hoeft namelijk niet alle kamers even warm te houden. Je kunt bijvoorbeeld de slaapkamer wat koeler houden, want dat is beter voor je nachtrust. Je kunt ook de verwarming lager zetten in kamers die je niet of weinig gebruikt, zoals de zolder of de studeerkamer. Zo bespaar je energie en geld.

Er zijn dus veel verschillende manieren om je huis voordelig warm te houden.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meest gelezen