Zolpidem: de meest voorgeschreven slaappil van Nederland

Zolpidem: de meest voorgeschreven slaappil van Nederland

Slapeloosheid: wat is dat?

Je weet dat je last hebt van slapeloosheid als je moeite hebt met in slaap te vallen, in slaap te blijven of als je te vroeg wakker wordt en niet terug in slaap kan komen. Enkele van de gevolgen van slapeloosheid zijn stress, vermoeidheid en prikkelbaarheid. 

Chronische slapeloosheid kan leiden tot verschillende aandoeningen zoals een verhoogd risico op een ischemische beroerte, gewichtstoename, psychiatrische stoornissen en hartziektes. In sommige gevallen wordt de kwaliteit van leven van de patiënten aanzienlijk aangetast. Daarenboven wordt het beroeps- en cognitief functioneren negatief beïnvloedt.  

Zolpidem: een populaire slaappil

Zolpidem is het meest voorgeschreven hypnotische geneesmiddel van Nederland. Dit geneesmiddel wordt gebruikt voor de behandeling van kortstondige slapeloosheid. De behandeling duurt meestal ongeveer twee weken tot maximaal zes weken.

Zolpidem kopen kan in verschillende handelsnamen, waaronder Ambien, Ivedal, Adormix, Edluar, Myslee, Nytamel, Sanval, Stilnox, Sucedal, Zoldem, Zolnod, Zolsana, Zolpimist en Zolpihexal.

Het hoge percentage van recepten voor Zolpidem in Nederland komt waarschijnlijk voort uit het feit dat het oorspronkelijk werd gepromoot als een veiliger alternatief voor benzodiazepines zoals Alprazolam en Diazepam. Zolpidem beïnvloedt echter wel dezelfde neurotransmittersystemen als benzodiazepinen en wordt geassocieerd met veel van dezelfde bijwerkingen zoals slaperigheid overdag. 

Klinische studies die Zolpidem vergeleken met benzodiazepinen toonden aan dat er weinig consistente verschillen zijn tussen de twee geneesmiddelen in termen van slaapvertraging en totale slaapduur, kwaliteit van de slaap, rebound slapeloosheid, aantal ontwaak beurten, daglengte en bijwerkingen.

Zolpidem: een hoog risico op afhankelijkheid

Zolpidem mag nooit worden aanbevolen voor langdurig gebruik. Enkele mogelijke effecten van langdurig gebruik zijn verslaving, nadelige bijwerkingen van het centrale zenuwstelsel en terugkerende slapeloosheid. 

Deze slaappil wordt aanbevolen voor kortdurend gebruik en in een dosering die past bij je gezondheidstoestand en leeftijd. 

Sommige mensen kunnen tolerantie ontwikkelen voor de effecten van Zolpidem enkele weken nadat ze met de medicatie zijn begonnen. Het is niet raadzaam om te stoppen met het gebruik van de slaappillen zonder je arts op de hoogte te stellen, omdat abrupte ontwenning, vooral na langdurig gebruik bij hoge doseringen, kan leiden tot aanvallen, delirium en andere ernstige gevolgen.

In het geval dat fysieke afhankelijkheid en tolerantie voor Zolpidem zijn opgebouwd, wordt een geleidelijke vermindering van de dosis gedurende enkele maanden aangeraden zodat de patiënt geen ontwenningsverschijnselen moet ervaren.

Vergeet niet om je arts op te hoogte te stellen voor een mogelijke allergie voor een van de ingrediënten van Zolpidem. Zo kan hij de juiste medicatie voorschrijven om je slapeloosheid te behandelen.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorie├źn
Meest gelezen