Hoe voorkom je een winterdip?

De winter is een tijd van gezelligheid, warmte en feestdagen. Maar voor sommige mensen is de winter ook een tijd van somberheid, vermoeidheid en lusteloosheid. Dit wordt ook wel een winterdip of een winterdepressie genoemd. Een winterdip wordt veroorzaakt door een gebrek aan licht, waardoor je biologische klok ontregeld raakt en je hormoonhuishouding verandert. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een winterdip te voorkomen of te verminderen. 

Hoe voorkom je een winterdip?

Ga naar buiten 

Een van de beste manieren om een winterdip tegen te gaan is om zoveel mogelijk daglicht op te vangen. Daglicht stimuleert de aanmaak van serotonine, een stofje in je hersenen dat je vrolijk en energiek maakt. Probeer daarom elke dag minstens een half uur buiten te zijn, bij voorkeur in de ochtend. Maak bijvoorbeeld een wandeling, fiets naar je werk of school, of ga sporten in de buitenlucht. Zo help je je lichaam om zich aan te passen aan het ritme van de seizoenen.

Zorg voor licht in huis 

Als je niet genoeg daglicht krijgt, kun je ook kunstmatig licht gebruiken om je stemming te verbeteren. Zorg ervoor dat je huis en je werkplek goed verlicht zijn, bijvoorbeeld met lampen, kaarsen of sfeerverlichting. Je kunt ook gebruik maken van een speciale daglichtlamp, die het natuurlijke licht nabootst. Deze lamp kun je bijvoorbeeld gebruiken als je opstaat, als je ontbijt, of als je werkt of studeert. Een daglichtlamp kan je helpen om wakker te worden, je concentratie te verhogen en je slaapritme te reguleren.

Blijf bewegen 

Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Door te bewegen maak je endorfine aan, een ander stofje in je hersenen dat je gelukkig en ontspannen maakt. Bewegen kan ook stress verminderen, je zelfvertrouwen vergroten en je slaapkwaliteit verbeteren. Probeer daarom elke dag minstens een half uur matig tot intensief te bewegen, bijvoorbeeld door te hardlopen, te zwemmen, te dansen of te sporten. Kies iets wat je leuk vindt en waar je plezier aan beleeft.

Eet gezond 

Je voeding heeft ook invloed op je stemming. Sommige voedingsmiddelen kunnen je helpen om een winterdip te voorkomen of te verminderen, terwijl andere voedingsmiddelen juist averechts kunnen werken. Een gezond en gevarieerd eetpatroon bestaat uit veel groenten, fruit, volkoren producten, noten, zaden, peulvruchten en magere eiwitten. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die goed zijn voor je lichaam en je hersenen. Vermijd daarentegen zoveel mogelijk suiker, alcohol, cafeïne en bewerkte voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen kunnen je bloedsuikerspiegel laten schommelen, waardoor je meer last kunt krijgen van stemmingswisselingen, vermoeidheid en trek in ongezond eten.

Extra artikeltip van Aktueel Online: Gezond ouder worden

Neem vitamine D 

Een van de belangrijkste vitamines die je nodig hebt om een winterdip te voorkomen is vitamine D. Vitamine D wordt aangemaakt in je huid onder invloed van zonlicht. In de winter is er echter minder zonlicht beschikbaar, waardoor veel mensen een tekort aan vitamine D kunnen krijgen. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot depressieve klachten, verminderde weerstand en botontkalking. Om dit te voorkomen kun je vitamine D supplementen slikken of voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis, eieren of margarine.

Zoek sociale steun 

Een winterdip kan je het gevoel geven dat je je wilt terugtrekken en isoleren van de buitenwereld. Dit is echter niet verstandig, want sociale steun is juist heel belangrijk voor je welzijn. Door contact te hebben met andere mensen kun je je gevoelens delen, afleiding vinden, advies krijgen en plezier maken. Zoek daarom regelmatig je familie, vrienden, collega’s of buren op, of sluit je aan bij een club, vereniging of hobbygroep. Je kunt ook online contact zoeken met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten of die dezelfde interesses hebben als jij.

Zoek professionele hulp 

Als je ondanks deze tips nog steeds last hebt van een winterdip, of als je klachten zo ernstig zijn dat ze je dagelijks functioneren belemmeren, dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Een winterdip kan namelijk overgaan in een winterdepressie, een ernstige vorm van depressie die niet vanzelf overgaat. Een winterdepressie kan behandeld worden met psychotherapie, medicatie of een combinatie van beide. Een psycholoog of een huisarts kan je hier meer over vertellen en je doorverwijzen naar de juiste hulpverlener.

Een winterdip is helaas een veelvoorkomend verschijnsel dat wordt veroorzaakt door een gebrek aan licht in de wintermaanden.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meest gelezen